Det känns som att 75 år har gått fort. Ibland tänker man tillbaka på Hagfors, minnen man har från olika tider, men man tänker sällan på hur saker förändras. Just nu, september 2024, pågår en uppfräschning av ytan mellan Kaffestugan och Hagfors stadshus. Inom kort kommer det att vara en modern parkering med servicestation för cykel. Blundar man kan man för mitt inre se BP-macken med sin rundade fasad av sten mosaik och Frälsningsarméns gamla grå byggnad.
Mycket har hänt, världen ser annorlunda ut idag, på både gott och ont. Vi är färre än vi var 1950, men vi som lever och verkar här har en tro på framtiden och vill att Hagfors fortsätter att vara den plats där boende och besökare trivs.
Mycket är på gång, ett nytt teknikhus börjar byggas, där kommer utbildningar leda till att Hagfors blir en ännu mer attraktiv plats för lärande och kompetensskapande. Ett bra avstamp för att möta det framtiden erbjuder Hagfors och Hagforsborna.
Tänk om naturen och byggnaderna kunde tala! Vad tror ni de skulle ha för visioner och idéer om framtidens Hagfors? Vår historia är ständigt pågående och om ytterligare 75 år firar vi 150 år som stad, vad som hänt och hur Hagfors ser ut 2100 vet vi inte idag. Det vi vet är att det är vi som har möjligheten att vara med och påverka!
Vad förväntar du dig av framtiden? Skicka gärna in dina tankar till oss.
Vi fyller år så hipp hipp hurra för vår lilla stad! Det vill vi sprida till så många som möjligt. Använd gärna hashtag #hagfors75 och lägg ut massor av trevliga bilder på Instagram. Vi älskar att berätta om vår stad för alla som vill lyssna. Nu händer det, vi fyller år - klick, klick, klick! Om du inte lägger ut själv, skicka dina bilder till oss på Hagfors kommun så ser vi till att visa bilderna på våra sociala medier. Gör gärna filmer också.
Hagfors firar 75 år som stad 2025. Men staden har en historia som sträcker sig tillbaka till långt före 1950, och Hagfors utveckling är nära knuten till industrin, särskilt stål- och järnindustrin.
Under tidigt 1900-tal var Hagfors centrum för Sveriges järn- och stålproduktion. Det var etableringen av Uddeholms AB, ett företag specialiserat på järnhantering och stålproduktion, som starkt bidrog till områdets utveckling. Företaget spelade en avgörande roll i att forma staden genom att tillhandahålla arbetstillfällen och
främja ekonomisk tillväxt.
Hagfors blev officiellt en stad 1950. Detta var en tid när Sverige genomgick många förändringar i kölvattnet av andra världskriget, och det fanns ett ökat behov av att organisera områden för att bättre stödja industriell och ekonomisk utveckling. Att få status som stad var viktigt för Hagfors, eftersom det gav större möjligheter till expansion och modernisering.
Efter andra världskriget fortsatte Hagfors att utvecklas, trots stundtals ekonomiska utmaningar har Hagfors bibehållit en stark lokal gemenskap och fortsätter att anpassa sig till nya ekonomiska verkligheter, med tyngdpunkt inom teknik och robotisering.
Att fira 75 år som stad är en viktig milstolpe och jubileumsfirandet ska inte bara hedra stadens rika industriella arv utan också förmågan att växa och utvecklas genom åren och nu in i framtiden.
Ett oförglömligt minne blev nyårsnattens stadsfirande i Hagfors 1949–1950. Ortsbor och utombys besökare trängdes och småfrös i broderlig sämja på gatorna och när klockan så småningom närmade sig 12-snåret var den blivande stadens torg absolut packat av en böljande människomassa, som troget inväntade det nya halvseklet och därmed också stadens tillblivelse. Det rådde feststämning över bruket hela dagen med allmän flaggning, girlander över gatorna och idel glada mineer.
En hel del prominenta personer med landshövding A. Westling i spetsen hade infunnit sig och programpunkterna gingo slag i slag. Det välkomponerade programmet upptog såväl allvarligare som lättare underhållning och vid den högtidliga middagen i församlingshuset för särskilt inbjudna förekommo som sig bör tal och vällgångsäönskingarnas mångfald. En av festligheternas verkliga höjdpunkter var konserten i den till bristningsgränsen fyllda kyrkan me bygdens egen son, tonsättaren Kurt Atterberg som dirigent för sin från Hagforsverken inspirerade kantat "Järnbäraland".
Text Värmland i ord och bild – en hundraårskrönika från bokförlaget Antiqua 1958
Dalavägen 10
683 80 Hagfors
Tel: 0563-187 50
E-post: turist@hagfors.se
GPS-koordinater: Lat 60.03219 Long 13.70253
https://visitvarmland.com/hagfors/
Öppettider
Måndag-Fredag 09.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00